Naturen är en häftig plats där mycket kan hända. Till exempel kan galler bildas på ekens blad som ser ut som små äpplen. Det är lite ”vad i hela fridens dar”-känsla första gången man ser det. Vackert och konstigt på samma gång.
![]() |
Vad i hela fridens dar är detta? |
Galläpplen kallas de för att de ibland ser ut som små äpplen, annars ingen likhet med ätliga, vanliga äpplen. Gallerna uppstår när en parasit, ofta en stekel, lägger ägg i sin värdväxt. Runt ägget bildas en skyddande vävnad – en gall. Inne i gallen kläcks så småningom en larv som ligger inbäddad i sin egen mat. Larven äter nämligen av gallen. På så vis bildas en liten kammare därinne. Här kan larven förpuppas i lugn och ro och utbildas till en fullvuxen stekel. Smart, eller hur?
Väder spåddes i galläpplen
Förr användes galläpplen för att spå väder. På hösten plockades galler som trillat av sina värdlöv och klövs på mitten. Om det låg en larv därinne skulle kommande året bli bra, hittade man en fluga kunde det betyda dålig skörd nästa år. Om galläpplet var tomt betydde det en snörik vinter och var gallen både tom och fuktig inuti skulle vintern bli kall och fuktig. Där ser man!
Jag skar upp de galler jag hittade idag. Ur en kröp en liten stekel ut och i en annan låg en larv. Den lilla kammaren syns likt ett litet kärnhus i mitten av gallen.
![]() |
Inuti galläpplet ser man den lilla kammaren som larven ätit ur. |
Föd upp en stekel
Jag har läst att man kan föda upp stekeln inomhus, men jag har aldrig provat. Hittar du galläpplen på ek kan du plocka in dem, tillsammans med några löv, och lägga i en plastburk. Håll löven fuktiga och ställ burken på en kall plats. På våren kanske en liten stekel kryper ut. Kul att testa tillsammans med barn (fast tålamodsprövande)
Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.