Det blev inget trädgårdsfix denna veckan, varken på bloggen eller i verkligheten. Jag har legat däckad i en förkylning som inte verkar veta sina gränser. Har fått bra mental träning i att titta ut i trädgården och SE DET VACKRA i stället för allt som jag skulle vilja börja fixa med. Och det är inte så svårt faktiskt – det kvittrar, det grönskar och det blommar. Koltrastherrar sprätter runt i rabatterna med sina blänkande svarta fjädrar och då och då promenerar en fasan genom trädgården som om den och resten av världen vore bara hans. Vilken tid vi är i nu!
![]() |
VÅÅÅÅR! |
Till saken! Jag träffade ett par damer häromdagen som bytt från stor trädgård på landet till lägenhet med balkong och de saknade bland mycket annat sina kryddträdgårdar. Och visst kan vi drömma om en gammaldags kryddgård att strosa runt i på knastrande grusgångar. Men skönheten, doften och smaken av kryddor kan du få uppleva utan stora ytor eller krävande insatser. Kryddväxter trivs fint i kruka − välj en personlig blandning som passar dina smaker och njut av din minikryddgård vår, sommar och höst!
Kryddväxter älskar sol och värme!
Kryddväxter är lättodlade och de klarar sig ofta hyfsat bra även när förhållandena inte är de optimala. Men som mest frodiga, doftande och välsmakande blir kryddväxterna om några önskemål uppfylls:- Kryddväxter är solälskare och föredrar söderläge. Öst och väst går också bra men i norrläge trivs de inte.
- Ställ dem så vindskyddat som möjligt. Då får kryddväxterna även den värme de älskar.
- Jorden ska vara väldränerad. Plantera dina kryddväxter i krukor med hål i och i en porös och mullrik jord.
Kryddgård på terrass och balkong
För en kryddodling i liten skala som ska smaksätta sommarens mat är en bra sammansättning salvia, rosmarin, oregano, backtimjan, citrontimjan, fransk dragon, pepparmynta och basilika. Alla dessa, utom basilika, går att plantera i kruka redan nu i de södra delarna av landet och sätta ut på balkong, terrass eller kökstrappa. Skulle en alltför kall natt väntas kan du plocka in krukorna och ställa ut de igen nästa dag. Låt basilikan stanna kvar inne tills dygnstemperaturen är över 12 grader. Färdiga kryddplantor finns att köpa i handelsträdgårdar och garden centers redan nu men utbudet av olika sorter kan fortfarande vara lite begränsat.Välja gärna krukor i olika storlek och höjd för en varierande plantering. Samplantera många kryddväxter i större kruka eller kärl, det blir snyggt och lättvattnat. Senare kan du även plantera tillsammans med sommarblommor. Du kan så klart även ha din kryddodling i balkonglådor – vackert, användbart och lättskött!
![]() |
Timjan och basilika. |
![]() |
Alla sätt är bra! Vertikal kryddträdgård på balkong. |
Kryddodling i köksfönstret
Inne i köksfönstret är en bra blandning av kryddor basilika, oregano, gräslök och persilja. Plantera i rymliga krukor så blir plantorna större, mer lättskötta och du kan skörda mer. Använd en porös, gärna sandblandad, jord.
Inhandla även dina kryddväxter till köksfönstret i trädgårdsbutiken. Dessa plantor klarar sig mycket längre än de fräscha gröna kryddväxter vi kan köpa i grönsaksdisken i matbutiken.
Inhandla även dina kryddväxter till köksfönstret i trädgårdsbutiken. Dessa plantor klarar sig mycket längre än de fräscha gröna kryddväxter vi kan köpa i grönsaksdisken i matbutiken.
![]() |
Basilika och timjan. |
Blomning ändrar smaken
Om en kryddväxt hinner gå i blom kan smaken på bladen försämras något. Vill du ha glädje av blommorna kan du plantera några kryddväxter för just blomningens skull. Då främjar du dessutom insektslivet och kan använda blommorna som dekoration i sallader och på uppläggningsfat.![]() |
Blommande timjan älskas av våra livsviktiga pollinerare! |
Så här sår du dina kryddor
Du kan så klart välja att så dina kryddväxter själv. Ett enkelt sätt att inleda sådden är att använda lådor eller krukor där många plantor får plats, och omskola plantorna i krukor först när de kommit upp en bit och blivit lite stadigare.Följ anvisningarna på förpackningen för varje sort när du sår. Plantera i planteringsjord av fin kvalitet. Täck över lådan med till exempel en tidning i början. Fröna gror bäst i fukt, värme och mörker. När plantorna börjar komma upp ska tidningen plockas bort och de små plantorna få mycket ljus, men inte direkt solljus.
Rangliga plantor: Om fröplantorna drar iväg och blir rangliga kan du plantera om dem i stora krukor och plantera så djupt att det rangliga försvinner. Det funkar ofta riktigt bra för kryddväxter.
Avhärda plantorna genom att först ställa ut krukorna bara några timmar om dagen då det är som varmast. Låt de stå ute längre och längre och till slut hela dygnet. Ta in vid risk för frost.
LÄS OCKSÅ!
Odla mynta i kruka
Odla mynta i kruka
Under veckan kommer trädgårdsfix inför påskhelgen!
Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.