Quantcast
Channel: Katarinas Penna&Spade
Viewing all 115 articles
Browse latest View live

Att förebygga ogräs

$
0
0
Förebyggande arbete mot ogräs handlar mycket om att skapa bästa förutsättningar för prydnadsväxterna, så att de klarar av att stå emot ogräset. Se till så att det är ordentligt rensat vid nyplantering, ge växten en bra start med fin mullrik jord vattna ordentligt tills plantan har etablerat sig. Plantera inte för glest utan låt växterna täcka marken så snart det går. Plantera gärna in marktäckande växter mellan övriga perenner.

Här har man gjort ett gediget förarbete mot ogräs!

Täck marken runtomkring med bark och lägg eventuellt en markduk under. Markduk kan också användas under stenläggningar för att hålla helt ogräsfritt. Var också ute i god tid på våren och rensa ogräs.

Trots all världens förebyggande arbete så existerar inte den ogräsfria trädgården. Rent subjektivt kan den förstås finnas för alla er som tycker att ogräset är helt okej eller till och med ser de som en tillgång. Men om det växer dig över huvudet och inget annat har hjälpt så är det bra att veta lite om bekämpning. På icke kemisk väg, talar jag om då.

Rensa fröogräs

Med sina grunda rötter är fröogräsen lätta att ta bort. Det allra viktigaste är att rensa bort dem innan de börjar blomma, gärna så snart de tittar upp ur marken. Vissa fröogräs sprider frön hela säsongen, andra har ett par intensiva frötillfällen. Vilken sort det än är så ska de bort innan fröna får tillfälle att spridas. Om du har kompost är den idealisk slutstation för det näringsrika ogräset; då sluts den naturliga cirkeln som är grunden i ekologiskt odlande. Fröna kan så klart ett litet bekymmer, men om ogräset grävs ner ordentligt i komposten så det hamnar där aktiviteten är stor sker nedbrytningen av fröna snabbt.


Rensa rotogräs

Var ute i god tid och rensa bort rotogräsen när de kommer upp på våren. Det har visat sig vara allra mest effektivt att ta dem när några blad har hunnit bildas, då använder roten mycket av sin näring på att skjuta upp blad och tillväxten hämmas ordentligt om dessa blad tas bort och roten behöver använda ytterligare energi för att skjuta upp nya. Att trötta ut rotogräs genom att ständigt kapa av allt grönt ovan jord är en tålamodsprövande men effektiv bekämpning. Ju mindre bladmassa ogräset tillåts producera desto mindre energi kan det föra tillbaka till rötterna som långsamt försvagas.

Även rotogräs kan återgå till trädgården för att berika jorden med näring. Låt bladverk och rötter ligga och torka i solen några dagar och lägg dem sedan på komposten.

Verktyg

Det finns mängder med verktyg och tekniker för ogräsrensning. Den gamla hederliga ogräshackan och skyffeljärnet, är bra för att skära av rötter och luckra upp jorden i rabatterna. Skyffeljärnet skjuter man framför sig en bit under markytan. Kloräfsa är också bra, både med långt skaft och som handverktyg. För grävning krävs förstås en bra spade. För ogräs med pålrot, som maskros, fungerar ett maskrosjärn. På större ytor, helt täckta med exempelvis kirskål är det gräsklippare som gäller för grovarbetet med att trötta ut ogräset.

Och slutligen - ibland måste vi gilla läget och låta ogräset vara till förmån för lata, goa stunder i trädgården!

Krypflox − Årets perenn 2017

$
0
0
Text: Perennagruppen, kampanjen Årets Perenn
Bild: Jonas Bengtsson


Krypflox, Phlox stolonifera ´Alba´, har utsetts till Årets perenn 2017. Krypflox ’Alba’ breder ut sig över marken som det fräschaste täcke du kan tänka dig. Det intensivt gröna bladverket i kombination med blommorna, som är de vitaste av vita, ger växtväven en unik lyster.
 
Krypflox bildar täta, frodiga mattor. En perfekt marktäckare!

Årets perenn 2017 är en frodig och tät marktäckare med ljuvlig blomning i maj−juni. Blommorna är riktigt vita, 2−3 cm stora och sitter i klasar i toppen av cirka 15 cm höga blomstänglar. Plantorna blommar rikligt och de vissnande blommorna försvinner sedan diskret av sig själva, utan puts. Resten av säsongen står det fräscha bladverket för skönheten. Krypflox ’Alba’ grönskar tidigt på våren och i skyddade lägen är den dessutom mer eller mindre vintergrön.

Precis som det vetenskapliga namnet säger är det här en växt som bildar stoloner, alltså ovanjordiska utlöpare. De rotar sig efterhand och plantorna breder ut sig frodigt, men inte påträngande. På så sätt bildar krypflox ganska snabbt en tät matta. Hur högt bladverket blir beror till viss del på hur mycket plats varje planta har till sitt förfogande. Vanligen blir mattan cirka 5 cm hög men om plantorna står tätt kan den bli något högre.

 

Krypflox trivs nästan överallt

Krypflox ’Alba’ är en lättodlad och frisk växt som är fullt härdig i hela landet. Den trivs i allt från soliga till skuggiga lägen. Ursprunget är dock östra Nordamerikas lövskogar och kanske blir den allra vackrast i halvskugga till skugga. Där får bladen den alldeles egna, friskt gröna tonen och där lyser de vita blommorna som mest. Lundmiljö eller annan växtplats under lövträdskronor är perfekt men krypflox platsar i många typer av planteringar. Det är också en växt som är flexibel när det gäller jorden. Den trivs utmärkt i de flesta jordar som inte är utpräglat torra eller fuktiga. Även när det gäller pH-värdet är krypflox tolerant.
 


Krypfloxens växtvänner

Skapa gärna kontraster i mattan av krypflox ’Alba’ med enstaka exemplar eller grupper av växter med andra bladfärger och -former. Ormbunkar är väldigt effektfulla där det är lite skuggigt, till exempel majbräken, Athyrium filix-femina, eller någon form av träjon, Dryopteris, alternativt strutbräken, Matteuccia. Inom släktet Hosta, funkia, finns mängder av sorter som med sina hela stora blad i skiftande nyanser av grönt, grått och blått är ett ursnyggt komplement till floxen.


Sorter av alunrot, Heuchera, fläcknäva, Geranium maculatumoch silverax, Actaea, har bladverk som ger mer liv och i många fall även färg och vacker blomning. Inte minst silveraxens sensommar- blomning är ståtlig och värdefull som komplement till krypfloxens försommardito.

En härlig blomstermatta får du genom att ge sorten ’Alba’ sällskap av krypflox som blommar i andra färger, som den starkt rosablommande ’Home Fires’ och den milt blåvioletta ’Blue Ridge’. Riktigt snygg marktäckarkompis är också röd sockblomma, Epimedium x rubrum. Den har ett bladverk som skiftar i rött när det slår ut och blir härligt mörkrött på hösten. Blomningen på försommaren är lysande röd.
 
Förutom som marktäckare är krypflox ’Alba’ en utmärkt växt för krukor och urnor, där utlöparna också bildar dekorativt överhäng.
Håll utkik efter krypflox till våren!



Kärleksförklaring till Slottsträdgården i Malmö!

$
0
0
En rasande vacker höstförmiddag promenerar jag igenom Slottsträdgården i Malmö. Egentligen ska jag bara gena, har ett möte alldeles strax. Men det går inte att raska på här. Detta är en plats som andas så mycket odlingsglädje att jag blir gråtfärdig.

Har ni vägarna förbi så ta en sväng in i Slottis, som alla engagerade Malmöbor kallar sitt älskade odlingsparadis mitt i stan.

Lite bilder från min ljuva genväg

Vackert redan vid grinden!

Cosmos blommar för fullt på hösten.

Snart blir här fröer till nästa års odlingar.

Ringblommor tittar fram lite varstans bland odlingarna.

Ätbart blandas med blommor i en levande, lyckliggörande röra.
Ägg? Nej, pumpor som väntar på att hämtas.

Vackert!

Vackert igen!

Gräsgångarna mellan odlingarna ger en mjuk och harmonisk känsla.

Läcker kombo!

Bortom kvarnen breder staden ut sig.


Kärleksförklaring till hösten!

$
0
0
Mitt senaste, och lite för länge sedan, inlägg var en kärleksförklaring till Slottsträdgården i Malmö. Nu kommer nästa, den till hösten. Idag blåser det Skåneblåst ute så alla löv faller antingen av eller håller ett krampaktigt tag i grenar och kvistar några dagar till. Helgen blir nog den sista då vi kan uppleva riktig höstfägring. Så ut och se er omkring!

Trevlig helg!











 


Hur övervintrar mördarsniglar?

$
0
0
Jag får många frågor nu om mördarsniglar och vintern: övervintrar de och i så fall hur? Och kan vi göra något för att hålla de borta?

Ett par kvarglömda handskar erbjuder fukt och skydd åt unga sniglar.

Eftersom det föds så hiskeligt många mördarsniglar på en säsong så finns djur i olika livsstadier ute i trädgården när hösten kommer. Det finna vuxna sniglar, tonåringar, bebisar och i marken finns ägg.

De sniglar som är vuxna i slutet av sommaren dör under hösten. De unga sniglarna övervintrar nere i jorden, på ca 1–2 dm djup. Riktigt kalla vintrar med ordentlig tjäle i jorden tar död på en del sniglar, men tyvärr är de mycket tåligare än man skulle önska. Ägg övervintrar tack och lov inte.

Med denna vetskap kan vi verkligen förstå vikten av att bekämpa sniglarna direkt när de vaknar på våren. Då kan vi hinna få ett litet övertag innan de börjar lägga ägg. Jag brukar börja klippa yrvakna sniglar redan i april. I våras var jag inte på hugget vilket visade sig senare under säsongen.


Det blev ingen sallatsskörd hos mi i somras...

Var trivs mördarsnigeln bäst?

Det sorgliga svaret på var mördarsniglarna trivs bäst är: I din och min trädgård. Vad kan vi då göra för att de ska känna sig så lite välkomna som möjligt?

När vintern väl kommer gräver sniglarna ner sig där de är så det gäller att göra trädgården så omysig som möjligt för sniglarna under vår, sommar och höst. Allt som skapar fuktiga gömställen är perfekta barnkammare för nya generationer sniglar: presenningar som knölats ihop i väntan på att användas, skräphögar, lövhögar, öppna komposter och kvarglömda leksaker. Eller ett par trädgårdshandskar som inte plockats in fast det är den första november. Se vad som gömde sig under när jag vände på dem.



Det är viktigt att hitta en balans i snigeljakten. En levande trädgård bjuder på fuktiga gömställen helt naturligt och ska så göra. Vi får göra bästa möjliga helt enkelt och städa undan sådant som inte behöver ligga framme. Vi kan ha slutna komposter och inte samla massa högar med trädgårdsavfall runtom i trädgården. Är gräsmattan täckt av löv är det bra att köra över de några gånger med gräsklipparen så att de finfördelas och snabbt dras ner i marken av daggmaskar, gråsuggor och andra av de goda småliven i trädgården.


Tjockt täcke med löv på gräsmattan är härlig miljö för sniglar att gömma sig i. 

Sista ordet är inte sagt om mördarsnigeln. Till våren tar vi tag i bekämpningen igen!

LÄS MER!
Om mördarsnigeln

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör. 

Galläpplen på ek − supersmart!

$
0
0
Naturen är en häftig plats där mycket kan hända. Till exempel kan galler bildas på ekens blad som ser ut som små äpplen. Det är lite ”vad i hela fridens dar”-känsla första gången man ser det. Vackert och konstigt på samma gång.
 
Vad i hela fridens dar är detta?
 
Galläpplen kallas de för att de ibland ser ut som små äpplen, annars ingen likhet med ätliga, vanliga äpplen. Gallerna uppstår när en parasit, ofta en stekel, lägger ägg i sin värdväxt. Runt ägget bildas en skyddande vävnad – en gall. Inne i gallen kläcks så småningom en larv som ligger inbäddad i sin egen mat. Larven äter nämligen av gallen. På så vis bildas en liten kammare därinne. Här kan larven förpuppas i lugn och ro och utbildas till en fullvuxen stekel. Smart, eller hur?

Väder spåddes i galläpplen

Förr användes galläpplen för att spå väder. På hösten plockades galler som trillat av sina värdlöv och klövs på mitten. Om det låg en larv därinne skulle kommande året bli bra, hittade man en fluga kunde det betyda dålig skörd nästa år. Om galläpplet var tomt betydde det en snörik vinter och var gallen både tom och fuktig inuti skulle vintern bli kall och fuktig. Där ser man!
Jag skar upp de galler jag hittade idag. Ur en kröp en liten stekel ut och i en annan låg en larv. Den lilla kammaren syns likt ett litet kärnhus i mitten av gallen.
Inuti galläpplet ser man den lilla kammaren som larven ätit ur.
 

Föd upp en stekel

Jag har läst att man kan föda upp stekeln inomhus, men jag har aldrig provat. Hittar du galläpplen på ek kan du plocka in dem, tillsammans med några löv, och lägga i en plastburk. Håll löven fuktiga och ställ burken på en kall plats. På våren kanske en liten stekel kryper ut. Kul att testa tillsammans med barn (fast tålamodsprövande)
Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör. 

Kupa rosor − när, var, hur?

$
0
0
Våra kära rosor som bjuder på så mycket glädje under växtsäsongen är värda all omsorg när kylan kommer. Att kupa rosorna nu på senhösten är ett utmärkt sätt att ge rosorna en lättare vinter


När ska rosorna kupas?

I slutet av oktober gäller för stora delar av landet medan vi som bor i söder kan vänta något längre. Men för er som inte redan har vintertäckt rosorna så är det förstås bättre sent än aldrig, och hösten har varit så mild att ingen skada bör vara skedd!

Varför ska rosorna kupas?

Svaret på varför rosor vill specialbehandlas på det här viset är för att förbättra övervintringen och rejält minska risken för köldskador. Alla rosor behöver inte kupas och behovet är olika stort i olika delar av landet. För att göra det enkelt kan man säga att riktigt härdiga buskrosor, som klarar zon 4 och uppåt, inte behöver vinterskyddas i landets sydligare delar. Övriga rosor, rabatt, klätter och stamodlade, tar tacksamt emot ett värmande täcke i vilken landsände de än bor.

Hur ska rosorna kupas?

Hur är enkelt! Använd jorden som finns i rabatten och gräv en kulle kring de nedre delarna av plantan, upp runt grenarna. Eller använd grov kompost eller annan bra jord.

Torv är inte bra att kupa med! Den suger åt sig vatten och riskerar att bli till en isklump, som gör mer skada än nytta. Använd inte heller täckbark för att kupa rosorna, den kan frysa till hårda iskakor som kan döda rosen!

Avsluta arbetet med att täcka med granris eller löv. Nu är rosorna förberedda för vintern och vi kan se fram emot belöningen nästa sommar.



Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.   

Att driva amaryllis!

$
0
0
Det är roligt att driva amaryllis själv! Dessutom är utbudet av lökar att driva oändligt mycket större än det som erbjuds närmare jul, med färdiga knoppar och blommor.  Så ut och botanisera i löklådorna för att hitta din favorit.

Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Välj rätt tid att börja driva upp löken utifrån när du vill att din amaryllis ska börja blomma. Räkna med 6 till 8 veckor från plantering till blomning. Fram till plantering förvaras löken bäst  vid 10 till 12 grader.

Driv din amaryllis så här!

Dagen innan du ska plantera amaryllisen, ställ den över ett glas med rötterna i vatten (men inte själva löken!). Låt stå över natten.

För planteringen väljer du en kruka som är så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten.Plantera amaryllislöken i vanlig blomjord, men ta gärna lite lecakulor i botten. En tredjedel av löken ska vara ovan jord.

Vattna igenom jorden rejält, ställ sedan krukan med en pappershuva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp. När stängeln kommer upp tar du bort huvan och förser krukan med ett s.k. amaryllisstöd som det finns olika att köpa. Vattna nu sparsamt och gärna på krukfatet. Skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite. Lagom är bäst! Någon gödsel behövs inte nu.

När amaryllisen har börjat blomma, ställ den helst lite svalt, i fönster eller en bit in i rummet.

Lycka till!

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  

Hyacinter som allra vackrast!

$
0
0
Blomsterfrämjandet har haft sin årliga julpressvisning, som jag inte gärna missar. I år var den i Stockholm och jag hade tyvärr inte möjlighet att åka dit. Under temat Doften av en God Jul skapade blomsterdekoratören Gunnar Kaj stämningsfull julinspiration. Gunnar Kaj är mannen som under fjorton år gjorde fantastiska fblomsterarrangemang för Nobelbanketten. Han har inte bara gröna fingrar utan ett sinne som bokstavligen blommar över av kreativitet, fantasifullhet och nytänkande, alltid med stor respekt för växtmaterialet.

Vill ni läsa mer om honom ska ni bege er hit: Gunnar Kaj. Men titta gärna på bilderna nedan först! När jag inte kunde var på plats själv och bli inspirerad plockade jag bilderna från Blomsterfrämjandet så vi alla får njuta. 
 
Alla bilder är tagna av Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt
och hyacinterna som visades är svenskodlade av högsta kvalitet.
 
 




Vinterbeskär vinrankan

$
0
0
Mitt i vintern är det härligt med trädgårdsbestyr som lovar en ny vår. I december är det tid för vinterbeskärning av vinrankan. Missar man vinterns beskärning sker inga större kriser men för att forma rankan så snyggt om möjligt och inte minst maximera skörden är vinterns trimning bra.

Nya friska skott på en vinranka i Franciacorta i Italien.
 
Jag har efter förfrågan lagt ut en artikel om beskärning av vinrankan på min hemsida om vin och vinodling. Jag lotsar därför intresserade den vägen:
 

Visst är det vackert med en vinranka dignande av druvor!
  
Ha en riktigt fin måndag!
önskar Katarina

Januari i gråskala

$
0
0
I Skåne inleds året med många nyanser av brunt och grått.

En sittplats som väntar på våren.

Då och då tittar dock solen fram och lättar upp de dystra färgerna något.

Råådalen i blygsamt, blekt solljus.
 
En gammal skånsk pil har varit med om både det ena och det andra men ger
sig inte i första taget, bara någon bryr sig om den och stöttar lite.
 
Bor det skånska kynnet i en vinpinad pil?

Tack och lov går det att hitta det fina i naturen alla årstider.
Vi måste bara se det.
 
 
 
God fortsättning på 2017!

Tulpaner, tulpaner, tulpaner

$
0
0
Blomsterfrämjandet slår ett välförtjänt slag för svenskodlade tulpaner. Under årets första månader ersätter tulpaner i alla de färger julblommorna och ger löfte om en ny vår nånstans där längre fram. Den 15 januari firas Tulpanens Dag med fokus just på våra svenskodlade sorter.

Jag vill gärna ha i alla fall!

Så enkelt, så snyggt.

Information och bilder: Blomsterfrämjandet
 Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Att odla tulpaner är ett hantverk som har pågått under många år och som ständigt utvecklas med hjälp av ny teknik.

Många tulpaner är det.

 

Klimatsmarta tulpaner

Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat.



Svenskt Sigill odlas här.

Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god under hela den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. Det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. 2017 drivs 150 miljoner tulpaner i Sverige. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill.

Tips för att lyckas med tulpaner!

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig ca 1 vecka. Placeras de på en sval plats kan de hålla betydligt längre.

För bästa hållbarhet skärs ca 1 cm av stjälkarna av med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Jag avslutar med fler av Blomsterfrämjandets vackra och inspirerande bilder på tulpaner, tulpaner, tulpaner...




 
 
 
 

Odla hallon i kruka

$
0
0
Det är så roligt att odling av frukt, grönsaker och bär har blivit tillgängligt även för den som odlar på liten yta. Varje säsong kommer nya sorter anpassade för kruka, liten plats eller lägre höjder som öppnar upp för så många fler att kunna plocka och njuta av egna godsaker. Bladgrönsaker, potatis i hink, små busktomater, minifrukträd är bara några exempel på de senaste årens nyheter.
 

Sommar i en liten skål!

Kompaktodling av hallon!

Nu kommer nästa lilla goding Rubus, Hallon-gruppen, hallon 'Ruby Beauty'. Ett nytt koncept för hallonälskaren som gör att du kan plocka bär direkt från caféstolen på balkongen. Busken blir ca en meter hög, kan ge upp till 1,5 kg bär per planta med start mitt på sommaren. Inga taggar!



Rubus (Hallon-gruppen) 'Ruby Beauty' Foto Hoogenraad B.V.

 

Ny sort, nya erfarenheter

Som alltid med något helt nytt är det prova sig fram som gäller.  'Ruby Beauty'är framodlad för övervintring i kruka men innan jag har provat själv vill jag inte uttala mig om hur säkert resultatet är. Men visst är detta en kul nyhet! Jag ser framför mig barnbarnet som är på besök hos morföräldrarna i stan och  plötsligt kan plocka hallon på balkongen. Eller vackra krukor på altanen där man kan plocka bär till frukostfilen en sommarmorgon direkt vid bordet (oj, oj nästan plågsamt att se detta framför sig den 13 januari...).

Odla balkonghallon i rymlig kruka, en planta i en 10 liters- eller tre plantor i en 30 liters-kruka. Använd en bra, näringsrik jord och tillför näring i vattnet under hela sommaren.

'Ruby Beauty' behöver inte stödjas, plantan växer som en kompakt fin liten buske. De grenar som bär frukt klipps bort på hösten för att ge plats åt nya bärbärande skott till nästa säsong.

Tipsa om att odla smått och skörda stort!

Hör gärna av er (pennaspade@live.se) med tips om andra små fiffiga sorter och sätt att njuta i det lilla formatet. För några somrar sen provade jag att odla i en riktigt liten låda. Den rymde fänkål, portlak, amarant, ängssyra och vattenkrasse, en minimal odling som jag faktiskt skördade från hela sommaren.


Trevlig helg!
önskar Katarina

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  

Se trädgårdens former på vintern!

$
0
0
Ljuset återvänder så sakteliga och vi går in i en period då trädgården är i djup, välgörande vila. Vi kan också vila från trädgårdens alla sysslor  nu, de som vi älskar men faktiskt kan behöva en paus ifrån. Använd i stället tiden till att upptäcka formerna i din egen och andras trädgårdar och täppor. Det är nu vi kan se skogen för alla träd och se strukturer som annars försvinner i grönskan.
 
 
I bilden ovan finns nästan bara lövfällande träd och buskar och vissna prydnadsgräs. Alltså inte vintergröna växter som bäddar in januariträdgården. Ändå är det så vackert och inbjudande för att här bjuds på olika höjd, form och färg. Trädgårdsägaren har också tänkt på utsikten och hållit nere en del växtlighet för att ta in det öppna landskapet.
 
 
Nu kikar vi in i en annan villaträdgård där vintergrön liguster i både runda och raka former  mjukar upp och bildar en fin bas till övriga växter. Den röda korallkornellen blir ett fint utropstecken i den bleka vintersolen.




Mer vintergrön liguster! Det är en fantastisk buske och häckväxt som går att laborera med  genom fantasifull klippning och formgivning. På slänten bilden ovan täcks marken helt av skugg-gröna, ett väldigt bra sätt att lösa den där slänten som man inte vill ligga och luka på. Lavendel som klippts i runda former inför ramar in.


Det är snyggt att forma lavendeln till en rund, låg buse inför vintern. Då klipps de vissnade blommorna och stjälkarna bort och bladen ansas till önskad form. Till våren görs sedan den huvudsakliga beskärningen.

Läs mer: Snygga till din lavendel och Beskär lavendel tidig vår.


Viktigast är kanske att göra något vackert intill huset på vintern. Här hade de vissna prydnadsgräsen kunnat se skräpiga ut om de stått för sig själv men tillsammans med stora, runda buxbom och ett vackert litet bord skapas en helhet man gärna vilar blicken på.  


Det går lika bra med idegran! Buxbom är vackert men kostar en hel del att investera i om busken ska ha lite storlek från början. I bilden ovan har man i stället formklippt idegran. Hur snyggt som helst! Marken täcks med murgröna som håller ogräs borta och samlar ihop idegranskloten.

Tipset idag var alltså att lyfta huvudet ur den tjocka halsduken, dra upp mössan och se dig omkring bland trädgårdar, täppor och kolonier det som råkar finnas där du går  och lär känna växternas vinterns former. I den kan vi hitta inspiration när vårplanteringen startar

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  

Är det höst, vinter eller vår?

$
0
0
Vilar blicken ut genom fönstret medan jag funderar på dagens göromål. Något fångar min blick, något som inte stämmer. Svällande rabarberskott! I januari!


När jag går ut för att titta närmare kvittrar fåglar och dagsljuset är plötsligt ljust, inte bara grått dis. Och visst spritter det till i kroppen, litegrann i alla fall. Våren ligger där framme och väntar, inte helt inom räckhåll men bakom ett par knutar kommer vi snart kunna se den!

Lite ut led är tiden när rabarber tittar upp i januari. Trädgården mår bäst av att sova sin vintersömn nu och vakna först efter en tids tjäle i jorden. Jag tar ett varv och kolla vad som mer är i otakt i trädgården denna milda vinter. (Tyvärr mår sniglarna antagligen toppen i den mjuka, ofrusna jorden.)

Alunroten brukat vara vissen så här års, men står piggt upp bland löven.

Daggkåpan vaknar. Nog måste den ångra sig?

Kaprifol brukar vakna tidigt, men inte redan i januari väl?
Det är helt enkelt svårt att definiera årstiden i Skåne nu. En del växter beter sig som om det fortfarande är höst, andra vädrar vårens ankomst medan många trots allt sover sin vintersömn. Låt se vad som har hänt om ett par veckors tid.

Ha en trevligt veckoslut!
önskar Katarina

5 goda skäl att odla chili

$
0
0
Enda grönska som ser dagens ljus i min sons studentlägenhet i Lund är chili. Varje vår får han ett gäng plantor som jag drivit upp och genast vaknar odlingsandan till liv. Framåt hösten står plantor i olika gott skick i rader i fönsterkarmarna med namn som "Segraren", "Elden", "Döden" och andra målande epitet. Sedan piffas studentbudget- maten upp med chili hela hösten och vintern.


Nu efterfrågas nya plantor, så jag har börjat förbereda årets sådd. För mig börjar trädgårdsäsongen med just chili. Varför?
5 goda skäl att odla chili kommer här:

Du kan börja redan NU!

Början av februari är perfekt tid att så chili och ett utmärkt sätt att väcka liv i en vintertrött odlingssjäl. Botanisera i trädgårdhandeln för att hitta sorter som passar dig bäst, inte minst vad gäller styrkan på chilin. Tre sorter som jag gillar skarpt är 'Hungarian Hot Wax', 'Chiluacle Negro' och  'Jamaican Bell'. För i år har jag fått tips att testa 'Hot Lemon' som har het doft och smak av citron. Påsarna nedan är fotade av Nelson Garden (www.nelsongarden.se).


 'Chiluacle Negro' 
'Hungarian Hot Wax'









 












 

 

 

 

 

Det är enkelt att odla chili!

Det är alltid bäst att läsa på påsen till varje chilisort hur de ska odlas. Det kan skilja lite vad gäller bästa tid att börja, temperatur på sådden och groningstid. Allmän kan man ändå säga:
  • Förodla inomhus från januari/februari.
  • Beroende på sort tar förkultiveringen 8-17 veckor.
  • Sådden bör placeras i en temperatur på 18-22 grader.
  • Kruka om plantorna två gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats...
  • ... som ska vara kruka, kärl eller liknande. Chili trivs inte på friland i Sverige.
  • Använd näringsrik och lucker jord till krukan som chilin ska spendera säsongen i.
  • Gödsla med flytande näring ca en gång i veckan under säsong, börja när chilin rotat sig i sin kruka.


Du kan förkultivera chili i småkrukor, plastburkar eller tråg. Jag använder
en trälåda och planterar sen om varje liten planta i varsin plastkruka.
  

Chiliplantor blir jättefina!

Från första lilla plantan är chili mycket dekorativt. Det är kul att följa hur chilin växer till en liten fin buske, hur den sätter massor med blommor och senare frukter som långsamt byter färg allteftersom de mognar. Ju längre de mognar desto smakrikare blir de (och starkare om sorten är het).

Dekorativt!

Egna chiliplantor är kul att ge bort

Jag ger gärna bort ett gäng chiliplantor eftersom det tenderar att bli många. En liten pigg planta i en fin kruka och ett kort med information om sort och råd om hur chilin odlas vill väl alla ha? Blir du sedan inte bjuden igen på ett tag kan du börja misstänka att värden i fråga inte lyckats riktigt med sin fådda planta.

Du får ett nyttigt och gott chiliskafferi

Jag skördar chilin i omgångar från augusti fram till slutet av oktober. En del använder jag färska i maten (ta bort kärnorna om du vill minska hettan), andra torkar jag och har som fantastiskt fin krydda ända fram till nästa års skörd.

Riktigt så här många chili skördar jag inte, men du kan
 räkna med gott om frukt från varje planta.


Önskarerettfintchiliår!

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  
 

Guide till frösådder av ettåriga blommor

$
0
0
Sommarblommor, eller ettåriga blommor som de ofta kallas, är blommor som i vårt klimat bara lever en säsong. Sommarblommor gror, växer upp, blommar, sätter frön och vissnar sedan bort helt när frosten kommer – allt på en och samma säsong.

Just eftersom sommarblommor bara dansar en sommar vill vi kunna njuta av dem så mycket som möjligt. Vi vill inte behöva vänta tills halva sommaren har gått innan de börjar blomma. Eller kanske till och med riskera att de inte hinner börja blomma alls om vi bor i nordligare delar av landet. Därför är det bra att förodla en hel del av våra sommarblommor!

Spirande små fröplantor är alltid lika upplyftande!


Vad innebär förodling av sommarblommor?


Förodla, eller förkultivera som det också kallas, innebär att vi sår fröna inomhus innan klimatet ute är tillräckligt varmt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus. Alla sommarblommor behöver inte odlas inomhus och vissa mår bäst av att sås direkt utomhus, men en hel del sommarblommor vinner mycket på att förodlas.

När ska sommarblommorna förodlas?


Lämplig tid att börja förodla sommarblommor varierar en hel del beroende på när man kan plantera ut växterna i olika delar av landet. Det är ungefär en månads skillnad från norr till söder.

Läs på fröpåsen för varje enskild sort vad som gäller. Ofta anges en tidsintervall på ett par månader, exempelvis ”förodla mars−april”. Den tidiga angivelsen, mars, gäller för landets nordliga delar och den senare, april, för södra Sverige. På vissa fröpåsar står i stället hur många veckor det tar från sådd till utplantering. För att bestämma bästa såtid räknar du baklänges från när sista frosten brukar komma i dina trakter. Brukar frosten vara över i slutet av maj och det står på fröpåsen att det tar 8 veckor från sådd till utplantering så sår du dessa fröer i slutet av mars/början av april. 

Vad ska jag så mina fröer i?


Som med det mesta annat ger övning färdighet och mod att testa nya metoder. De som har odlat mycket fröer provar sig ofta fram och sår i alla möjliga krukor, burkar, lådor och kärl. Vissa köper speciella odlingslådor, krukor och minidrivhus medan andra knåpar ihop egna anordningar som ger samma förutsättningar som de köpta produkterna. När jag beskriver hur du ska så dina sommarblommor utgår jag från den klassiska varianten med sådd i småkrukor.

Sådd av dina fröer


Nu står du där med dina blomsterfröer; det är dags att så för att snart börja längta efter sommarens prunkande, färgglada fägring som du stolt har odlat själv! Förutom fröerna och en del tålamod behöver du:
 


Glöm inte etiketter!
  • Små fyrkantiga, väl rengjorda krukor, 6x6 cm är en bra storlek. Finns att köpa en och en eller i brätten.
  • Såjord, köpt eller egen blandning.
  • Etiketter för att märkta ut vad du sått. Köp färdiga eller gör egna. Tänk på att de ska tåla vatten.
  • Vattentålig märkpenna att skriva på etiketterna med.



Så här sår du!
Fyll krukorna med såjord och stöt dem lätt mot underlaget så att jorden packas något innan du sår. Så fröna glest i krukan. När fröna är satta sållar du försiktigt jord över sådden tills fröna inte syns längre. Större frön täcks med jord ca 3−5 ggr frönas storlek. Ljusgroende frön täcks inte alls med jord. För att få veta om ett frö är ljus- eller mörkergroende läser du på varje enskild påse. Avsluta med att spraya vatten över sådden och täck den med plast om du inte använder minidrivhus med lock. Glöm inte göra lufthål i plasten!


Skötsel av dina sådder


Att få fröna i jorden är ingen större konst men sen blir det lite klurigare. Dina frösådder behöver regelbunden tillsyn och omvårdnad för att utvecklas på bästa sätt.

Vilket ljus behöver sådderna?
Groning: Under groningsprocessen behöver du inte anstränga dig så mycket för att hitta rätt ljus, ett vanligt rum hemma fungerar utmärkt. Mörkgroende frön är inte i behov av ljus för att gro, men det gör inget om sådden står på en ljus plats eftersom jorden skyddar fröna. Ljusgroende frön behöver däremot ljus men inte direkt solljus. Det viktiga ur ljushänsyn för ljusgroende frön är att de inte täcks med jord.
Uppdrivning: Så snart en grodd tittar upp är det viktigt med tillräckligt med ljus. En lysrörslampa som placeras 30−50 cm över sådden är ett utmärkt sätt att ge rätt ljusmängd. Vill du inte använda lampa bör du vänta med att så tills solen lyser längre om dagarna och ställa sådden där ljuset verkligen kommer till.

Vilken temperatur behöver sådderna?
Groning: Det ska stå på påsen till varje frösort vilken temperatur fröna bör ha för att gro, så läs innan du sår! Grovt kan man säga att de allra flesta sommarblommor vill ha en temperatur någonstans mellan 15 och 22 grader för att gro. Om temperatur inte står på påsen kan du försöka lista ut den själv genom att ta reda på var växten härstammar ifrån. Kommer den från bergstrakter eller ett kyligare klimat ställer du sådden lite svalare, kommer växten från ett Medelhavsklimat är det den övre skalan, 20-22 grader som gäller.
Uppdrivning: Så fort groddarna visar sig placeras sådden vid en temperatur på 15-18°C, om inte instruktionen på fröpåsen säger något annat. Sådden ska nu, som vi redan nämnt, stå så ljust som möjligt. Kombinationen mycket ljus och lite svalare temperatur ger stabila och fina plantor som inte växer iväg på höjden för snabbt.

Lagom med vatten!
Pyssla om dina plantor men vattna inte ihjäl dem. Fram tills fröna har grott håller du jorden lätt fuktig med hjälp av en sprayflaska. När grodden är uppe övergår du till att vattna med kanna ner i jorden eller vattna underifrån. Nu ska jorden nästan hinna torka ut helt mellan varje vattning. När plantorna kommit upp en bit tar du bort plastöverdrag eller om du har lock på sålådan så lyfter du av det så att det inte blir för fuktigt därunder.

Skola om dina plantor
När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. (Hjärtblad är de första bladen som utvecklas på grodden och som senare kommer skrumpna ihop och försvinna.) Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3-4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka. Duscha dem gärna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.

Dags för utplantering!
Innan utplanteringen ska plantorna avhärdas. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15−18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2−3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3−4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig innan utplanteringen.


Sist svar på en av de vanligaste frågorna vid frösådder inomhus:

Varför blir plantorna långa och rangliga?

Ett problem som många råkar ut för när de förodlar sommarblommor är att de små plantorna som kommer upp drar iväg på höjden. De blir långa och rangliga i stället för låga och kompakta. Orsaken till detta är kombinationen av varm inomhusluft och dåligt ljus. Plantorna blir helt enkelt förvirrade av att de vistas i varm och skön temperatur samtidigt som solljuset uteblir. Du har två val för att hjälpa dina plantor på traven:

1. Ställ sådden svalare och ljust när plantorna väl har kommit upp. I ett rum som håller ca 15 grader blir balansen mellan temperatur och ljus bättre. Plantorna växer då långsammare och får en stabilare och mer kompakt form.


2. Tyvärr har de flesta av oss inget ljust rum som håller 15 grader. Då får vi ge plantorna mer ljus i stället som kompenserar den höga inomhustemperaturen. Vanliga avlånga lysrör, lågenergilampor eller så kallade kompaktlysrör fungerar bra. Man kan hänga belysningen i kedjor så att höjden går att justera efterhand som plantorna blir högre. Häng belysningen ca 30 cm ovanför plantorna. Låt lamporna lysa 12-14 timmar per dygn, resten av tiden får plantorna vila.

Lycka till med dina frösådder!
önskar Katarina


Att beskära prydnadsbuskar

$
0
0

Vad är en prydnadsbuske?

Prydnadsbuskar är trevliga och användbara inslag i en trädgård. Vad vi menar med prydnadsbuske är just en buske som pryder sin plats genom att den har en eller flera dekorativa egenskaper:
• Vacker blomning som forsythia, syren och fjärilsbuske.
• Vackert bladverk som silverbuske, benved och japanska lönnar.
• Vackert grenverk som korneller, mahonia och trollhassel.
• Dekorativa bär som benved, aronia och snöbär.

Aronia är verkligen en prydnadsbuske: vackra blad, vacker form och vackra bär.
Dessutom är bären fantastiskt nyttiga. Läs mer om aronia: Läckra aronian

Prydnadsbuskar kan du välja att plantera som så kallade solitärer, vilket innebär att de pryder sin plats i trädgården helt själv, eller som ett vackert inslag i en rabatt. Många prydnadsbuskar kan också användas som klippt eller lite vildvuxen häck. Exempel på sådana prydnadsbuskar är forsythia, syren, aronia och snöbär.

Till prydnadsbuskar räknar jag inte i detta sammanhang rosor, eftersom beskärningen av dem kan behöva ett eget kapitel.


Varför ska prydnadsbuskar beskäras?

Vi beskär våra prydnadsbuskar för att ge dem en vacker form och få dem att blomma rikligt. Beskärningen rensar bort gamla och sjuka grenar och håller busken ung och vital längre. Beskärningen ska vidare göra att prydnadsbuskarnas grenar fördelar sig jämnt över plantan.

Resultatet av en beskärning är en luftig, elegant buske, med lagom höjd och utan snåriga och risiga partier.


När ska prydnadsbuskar beskäras?

I huvudsak är det prydnadsbuskens blomningstid och syftet med beskärningen som avgör under vilken årstid busken bör beskäras. När prydnadsbuskar blommar avgörs av när under året blomknopparna utvecklas.

Blomknoppar utvecklas på årsskott
En buske som blommar på årsskott utvecklar varje vår helt nya skott eller blomknoppar, efter beskärningen, som kallas årsskott. Dessa buskar blommar på högsommaren eller sensommar och början av hösten. Prydnadsbuskar som blommar på årsskotten beskärs på vårvintern, innan knoppsprickningen. När våren kommer spricker de nya fina årsskotten ut för att bjuda på blomning längre fram.

Exempel på buskar som blommar på årsskott är höstblommande spirea, fjärilsbuske och hortensia.

Blomknoppar utvecklas på fjolårsskott
En buske som blommar på fjolårsskott har hunnit bilda sina blomknoppar redan under sensommaren och hösten året innan. Därefter gick busken i vintervila för att på våren och försommaren året därpå explodera i härlig blomning. Prydnadsbuskar som blommar på fjolårsskotten beskärs vanligen direkt efter blomningen, alltså innan busken börjar utveckla nästa års blomskott. Beroende på syftet med beskärningen kan buskar som blommar på årsskotten även beskäras på vårvintern. Vi återkommer till detta.

Exempel på buskar som blommar på fjolårsskott är forsythia, ginst, syren och praktry.

Syren blommar på fjolårsskott.

Blomknoppar utvecklas på skott från gamla grenar

Vissa prydnadsbuskar utvecklar blomknoppar genom att skjuta korta skott från äldre grenar och bilda blomknoppar på dessa. Prydnadsbuskar av detta slag beskärs gärna på vårvintern.

Exempel på buskar som blommar på kortskott från äldre grenar är schersmin, tok, snöbär och forsythia.

Obs! Forsythia bildar alltså blommor både på fjolårsskott och korta skott från äldre grenar, vilket kan kännas lätt förvirrande när du ska bestämma när busken ska beskäras. Jag reder ut detta i mitt nästa inlägg.


Ölandstok blommar på kortskott från äldre grenar. Tokar mår väldigt bra av att få klippas ner ordentligt!

På vilka olika sätt kan en prydnadsbuske beskäras?

Det finns i huvudsak två varianter för beskärning av prydnadsbuskar:

Underhållsbeskärning
Att göra en underhållsbeskärning innebär att gamla grenar som är risiga eller helt döda och inte bär blommor tas bort för att ge plats och energi för nya pigga grenar. Grenar som ska bort vid underhållsbeskärning klipps ner helt och hållet, ner till markytan!

Nedskärning av hela busken
Här klippa hela busken ner ordentligt, till ca 1 decimeter ovan mark. Nedskärning av hela busken gör vi av olika anledningar:
  1. När en prydnadsbuske inte har tagits om hand på många år och därför har blivit stor, risig och glesblommande. Total nedskärning blir en nystart för busken som växer tillbaka med friska, starka grenar. Det kan dock dröja innan den blommar fullt igen.
  2. För att prydnadsbusken är av en sort som växer tätt, tätt med många tunna grenar. Om man klipper ur dessa, enligt principen för underhållsbeskärning, tappar busken lätt formen då de tunna grenarna inte har stöd tillräckligt när busken glesas ur. Det är därför bättre att klippa ner buske helt med ett par eller några års mellanrum och ge den en nystart. Exempel på buskar som blir finare av att klippas ner helt med jämna mellanrum är ölandstok och rosenspirea.
  3. Buskar med vacker grenfärg, som kornellens röda och gröna grenar, kan klippas ner ordentligt varje år för att färgen på grenarna ska behållas. Vill man ha höjd på busken är det dock bättre att bara klippa ner en del grenar varje år och alltså följa principen för underhållsbeskärning.
I morgondagens inlägg berättar jag vilka prydnadsbuskar som kan
beskäras nu
och hur du ska gå tillväga. Hörs då!/Katarina

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  
 

Vilka buskar beskärs på vårvintern?

$
0
0
Slutet av februari eller början av mars är perfekt tid att ge sig ut och beskära vissa sorters prydnadsbuskar. En dag när solen skiner, om än blygsamt, blir arbetet en härlig start på trädgårdssäsongen.

Jag utgår från de två olika sätt att beskära prydnadsbuskar som jag beskrevs i Att beskära prydnadsbuskar, nämligen underhållsbeskärning och nedskärning av hela busken.


 En forsythia öppnar sina knoppar i den bleka vårsolen.
Men hur ska denna buske beskäras egentligen? Det får du svar på här nedanför.


Underhållsbeskärning på vårvintern

Underhållsbeskärning innebär att gamla grenar som är risiga och inte bär blommor tas bort för att ge plats för och energi åt nya grenar.

Gör så här:
Titta på hela busken och skapa dig en uppfattning om hur olika grenar ser ut. Gamla, förbrukade grenar är ofta kraftiga och stubbiga i sitt utseende. Många har inga sidogrenar nertill utan är kala och livlösa. På dessa grenar kommer det antingen inga blommor alls eller bara ute i topparna. Du ser också snabbt vilka grenar som är döda eller på väg att dö för att de har knäckts eller helt kommit i kläm i den täta busken. Slutligen ser du kanske grenar som växer helt tokigt och förstör buskens prydnadsvärde.

Efter denna översikt kan du bestämma vilka grenar som ska klippas bort helt, med hjälp av en bra grensax. Klipp av och dra grenen ur busken.

Om du underhållsbeskär prydnadsbuskar lite varje år så hålls busken vital, vacker och den lever längre. Eftersom du klipper bort några av de äldsta grenarna varje år skapas det plats för nya friska och blomvilliga grenar. Hinner du inte med att underhållsbeskära något år är det bara att ta vid nästa år, skapa inte stress kring detta!

Vilka prydnadsbuskar är det då bra att underhållsbeskära på vårvintern?

1. Prydnadsbuskar som blommar på årsskott
Vårvintern är en bra tid för att underhållsbeskära högsommar- och sensommarblommande prydnadsbuskar, alltså de som blommar på årsskotten (se Att beskära prydnadsbuskar). Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som höstblommande spirea, fjärilsbuske, många hortensior och hypericum.

2. Buskar som blommar på korta skott från äldre grenar
Prydnadsbuskar som utvecklar sina blomknoppar på korta nya skott som bildas på gamla grenar kan underhållsbeskäras på vårvintern (se Att beskära prydnadsbuskar). Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som schersmin, tok, snöbär och forsythia.

3. Buskar med vacker färg på grenarna
Många prydnadsbuskar som har vacker färg på grenarna tappar sin färg på de äldre grenarna. Det är alltså framförallt unga grenar som bjuder på den dekorativa färgen. Om du varje år klipper ner ett antal gamla grenar, som har blivit bruna, ända ner till marken så kommer det hela tiden nya grenar med fin färg. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som korallkornell, gullkornell och mahonia.


Nedskärning av hela busken på vårvintern

Nedskärning av hela busken innebär att alla grenar klipps ner till en bit ovan mark. Detta gör vi huvudsakligen av två anledningar:
  1. För att hjälpa en prydnadsbuske som inte har underhållsbeskurits på många år och som har blivit mycket risig och blommar dåligt eller inte alls att pigga på sig och komma igen från grunden.
  2. En del prydnadsbuskar blir snyggast av att skäras ner helt och hållet med några års mellanrum (se Att beskära prydnadsbuskar). Det är lagom att låta det gå tre till fem år mellan nedskärningen, den kortare tiden gäller i söder och den längre för dig som bor norrut.
Gör så här: Klipp ner hela busken till ca 1 dmåterstår - alltså inte jäms med marken. Beroende på hur tjocka grenarna är kan du använda grensax eller sekatör. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla.

En trött ölandstok om inte sett en sekatör på fyra åt.

Efter beskärning återstår ca 1 dm och busken kan se fram emot en pigg och fräsch säsong!

Viktigt att tänka på när du klipper ner hela busken är:
  • Du kan förlora blomning under första säsongen efter beskärningen. Detta gäller prydnadsbuskar som utvecklar sina blomknoppar på sensommaren och hösten året innan de ska blomma, som blommar på så kallade fjolårsskott (se Att beskära prydnadsbuskar). Du kan ändå välja att klippa ner busken helt för att den helt enkelt har förlorat sitt prydnadsvärde eftersom den har vuxit iväg på alla håll och kanske ändå inte blommar särskilt mycket längre. Då är det absolut värt att låta busken börja från början igen.
  • Om busken som du klipper ner fungerar som insynsskydd går detta skydd förlorat under ett par år eller mer beroende på hur snabbt prydnadsbusken växer tillbaka.
  • Första säsongen efter en nedskärning är busken lite trögare i starten på våren. Bli inte orolig och tro att du har tagit död på den. Prydnadsbusken vaknar till liv, piggare och fräschare än någonsin!
Alla prydnadsbuskar tycker inte om att klippas i sin helhet men många av våra vanligaste sorter tål denna behandling, exempelvis berberis, forsythia, karagan, lagerhägg, pil, rönnspirea, rosenspirea, schersmin, snöbär, syren och ölandstok.


Bra att ha en beskärningsbok!

Jag har gått igenom grunderna i vårvinterns beskärning. Men för att ha koll hela året och på hela trädgården är det toppen att ha en bra beskärningsbok.  Jag tycker om Beskärningsboken, som uppdaterats och nu heter Nya Beskärningsboken, av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman. Den är pedagogisk och fungerar bra som uppslagsbok att slå i när du behöver information om en specifik buske eller ett träd.

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent,
kommunikatör och trädgårdsingenjör.  
 

Albertine en iögonfallande klätterros

$
0
0
Dags att plocka fram en odlingsvärd ros igen. Innan vi vet ordet av står vi där och ska plantera nytt och behöver inspiration. Eller så räcker några vackra rosbilder för att förgylla en disig måndag i februari.

Klätterros 'Albertine' i knopp.

'Albertine', Rosa Wichurana, är en fantastiskt vacker klätterros med fascinerande blommor. Knopparna är rödrosa i början men övergår till laxfärgade när de sväller innan blomman slår ut i koppartonad rosa färg. Häftigt! Bladverket glänser i djupgrönt och taggar lyser med sin frånvaro.

En fullt utslagen 'Albertine' drar blickarna till sig! 


'Albertine' andas engelsk romantik

Albertine'är en engångsblommande ros, blomningen börjar i mitten eller slutet av juni och fortsätter till slutet av juli. Både före och efter blomning är busken vacker i sig och bidrar med vilsam grönska till annat som blommar. Klättrande mot en tegelvägg eller i en pergola skapas engelsk romantik när den är som vackrast.

 Plantera 'Albertine' i soligt läge i väldränerad, näringsrik jord.

Beskär engångsblommande klätterrosor försiktigt

’Albertine’ beskärs på våren och med försiktighet. Eftersom den blommar en gång vill du inte klippa bort årets blomning Det räcker med att ta bort gamla, frostskadade och fula grenar och klippa in långa sidogrenat om busken blivit för tät. Låt den annars växta fritt så får ni härliga somrar tillsammans.

KORT OM 'ALBERTINE'
Rosgrupp: Wichuranarosor
Växtsätt: Klätterros
Storlek: 400 cm hög, 300 cm bred
Doft: ljuvlig tedoft
Växtzon: I–1V
Blomma: koppar, lax och rosa
Blomning: engångsblommande


FLER ODLINGSVÄRDA ROSOR!
'Summerwind' bra alternativ till 'The Fairy'
Vresros - vild och vacker
'Karen Blixen' blommar för fullt
'Rumba' - en fantastisk ros

Om författaren: Katarina Kihlbergär skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
Viewing all 115 articles
Browse latest View live